torek, 2. september 2014

Kuhinje v klasičnem stilu

Jedilnica naj bo bogato opremljena. Običajni kosi pohištva so večja masivna jedilna miza, bogato izrezljani stoli, kredenčne vitrine, viseči lestenec in stenska svetila, preproge, veliko ogledalo in likovna dela.

Čeprav danes poznamo izraz za kuhinje v rustičnem stilu jim pred 150 leti ali več niso dajali posebnega stilnega pomena. To je bil prostor za služinčad, ločen od preostalih bivalnih prostorov. Danes je kuhinja enakovreden prostor v hiši, lahko bi rekla celo najpomembnejši, zato ga je smiselno stilno umestiti in povezati s preostalimi prostori v istem stilu. Tlaki so lahko kamniti, granito gres ali leseni. Največkrat je izbor tlakov isti, kot v vhodni veži. Na temnejšem ali svetlejšem izboru »gradimo« podobo pohištva in sten. Zopet je poudarek na kontrastu, lahko pa prevladujejo svetli, tudi pozlačeni barvni toni – odvisno od tega ali se nagibate na podeželjski ali »baročen« stil.

V prvem primeru bodo zagotovo prevladovali naravni leseni odtenki, medtem ko bo drugi stil dal večji poudarek na odbojnih v zlato odetih barvah. Kuhinjski pult naj bo kamnit ali lesen. Imitacije, čeprav so lahko zelo dobre odsvetujem saj kljub temu vnašajo v prostor cenen izgled. Osvelitev prostora je lahko kombinacija vgradnih in nevgradnih svetil. Na takšen način ustvarjamo dinamiko in poudarjamo klasičnost. Strop lahko kombiniramo tudi s tramovi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar